Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety podkarmiania pszczół ciastem cukrowym
Ciasto dla pszczół możesz wykonać samodzielnie lub kupić w formie gotowego produktu. Stosując go, stymuluje się pszczoły (okres wczesnowiosenny) lub daje im pokarm do przetrwania (od końca sierpnia). Zastosowanie ciasta cukrowego ma swoje zalety, zwłaszcza porównując go z innymi dostępnymi sposobami dokarmiania ula. Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje o cieście cukrowym i korzyści z jego podawania swoim pszczołom!
Czym jest ciasto cukrowe i jak je wykonać?
Karmienie pszczół można wykonać na różne sposoby – miodem, cukrem, syropami oraz ciastem cukrowym. Każdy z ww. produktów ma swoje zalety, dlatego nie znajdziesz jednego idealnego sposobu na zapewnienie pszczołom pożywienia w czasie zimy. Według przedstawiciela firmy HOLGER FOOD z Lubonia sporo korzyści wynika zwłaszcza z zastosowania ciasta cukrowego. Można je kupić w sklepie z pokarmem dla pszczół lub wykonać samodzielnie. Potrzebny jest to tego cukier-puder oraz miód lub syrop pszczelarski. Proporcje powinny zawierać się w zakresie od 3 do 5:1 (cukier i miód lub syrop). Tak sporządzone ciasto ma konsystencję plasteliny w temperaturze pokojowej, natomiast w chłodniejszym miejscu twardnieje.
Dlaczego warto podawać pszczołom ciasto cukrowe?
Po pierwsze ciasto pszczele jest bardzo wygodną formą dokarmiania ula. Nie ma przeciwwskazań, żeby wykonać większe porcje ciasta i przechowywać je w foliowych opakowaniach i w odpowiednim momencie podać pszczołom. Po drugie ciasto cukrowe nie powoduje rabunków. Inne ule nie są zainteresowane ciastem cukrowym. W przypadku syropów czy innych produktów rabunki mogą się zdarzać. Kolejna ważna zaleta to lekkostrawność takiego produktu. Pszczoły szybko pobierają go z kostki lub placka i trawią, uzyskując w ten sposób wartości odżywcze. Co istotne, sacharoza, fruktoza i glukoza nie odkładają się w układzie pokarmowym pszczół, co sprzyja ich lepszej kondycji. Jeszcze jedna korzyść z zastosowania ciasta cukrowego to łatwość aplikacji do ula. Jesienią pszczelarze podają kostki ciasta o wadze do 20 kg, natomiast wiosną sprawdzają się płaskie placki do 2 kg. Jest to więc pokarm bardzo odżywczy i jednocześnie łatwo dostępny, dlatego wielu pszczelarzy chętnie stosuje go dla swoich pszczół.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana