Artykuł sponsorowany

Zalety podkarmiania pszczół ciastem cukrowym

Zalety podkarmiania pszczół ciastem cukrowym

Ciasto dla pszczół możesz wykonać samodzielnie lub kupić w formie gotowego produktu. Stosując go, stymuluje się pszczoły (okres wczesnowiosenny) lub daje im pokarm do przetrwania (od końca sierpnia). Zastosowanie ciasta cukrowego ma swoje zalety, zwłaszcza porównując go z innymi dostępnymi sposobami dokarmiania ula. Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje o cieście cukrowym i korzyści z jego podawania swoim pszczołom!

Czym jest ciasto cukrowe i jak je wykonać?

Karmienie pszczół można wykonać na różne sposoby – miodem, cukrem, syropami oraz ciastem cukrowym. Każdy z ww. produktów ma swoje zalety, dlatego nie znajdziesz jednego idealnego sposobu na zapewnienie pszczołom pożywienia w czasie zimy. Według przedstawiciela firmy HOLGER FOOD z Lubonia sporo korzyści wynika zwłaszcza z zastosowania ciasta cukrowego. Można je kupić w sklepie z pokarmem dla pszczół lub wykonać samodzielnie. Potrzebny jest to tego cukier-puder oraz miód lub syrop pszczelarski. Proporcje powinny zawierać się w zakresie od 3 do 5:1 (cukier i miód lub syrop). Tak sporządzone ciasto ma konsystencję plasteliny w temperaturze pokojowej, natomiast w chłodniejszym miejscu twardnieje.

Dlaczego warto podawać pszczołom ciasto cukrowe?

Po pierwsze ciasto pszczele jest bardzo wygodną formą dokarmiania ula. Nie ma przeciwwskazań, żeby wykonać większe porcje ciasta i przechowywać je w foliowych opakowaniach i w odpowiednim momencie podać pszczołom. Po drugie ciasto cukrowe nie powoduje rabunków. Inne ule nie są zainteresowane ciastem cukrowym. W przypadku syropów czy innych produktów rabunki mogą się zdarzać. Kolejna ważna zaleta to lekkostrawność takiego produktu. Pszczoły szybko pobierają go z kostki lub placka i trawią, uzyskując w ten sposób wartości odżywcze. Co istotne, sacharoza, fruktoza i glukoza nie odkładają się w układzie pokarmowym pszczół, co sprzyja ich lepszej kondycji. Jeszcze jedna korzyść z zastosowania ciasta cukrowego to łatwość aplikacji do ula. Jesienią pszczelarze podają kostki ciasta o wadze do 20 kg, natomiast wiosną sprawdzają się płaskie placki do 2 kg. Jest to więc pokarm bardzo odżywczy i jednocześnie łatwo dostępny, dlatego wielu pszczelarzy chętnie stosuje go dla swoich pszczół.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.