Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Wyposażenie gastronomiczne na kółkach – gdzie najlepiej się sprawdza?
Lokale gastronomiczne raczą swoich klientów wyśmienitymi posiłkami. Jednak niewielu z nich wie jak wygląda kuchnia od środka. Jej przestrzeń wypełniają różnego rodzaju stanowiska robocze, różnorodne meble kuchenne itp. Z wyposażenia gastronomicznego klienci najczęściej mogą zauważyć wózki, które wspomagają w pracy kelnerów. Takie elementy mogą mieć jednak znacznie więcej zastosowań, zależnie od rodzaju konstrukcji. W jakich lokalach najczęściej używa się wózków?
Rodzaje wózków używanych w gastronomii
W lokalach gastronomicznych można spotkać się z różnymi rodzajami wózków, najbardziej popularne są wózki kelnerskie, inaczej określane jako kuchenne lub gastronomiczne. Mogą się różnić konstrukcją (ilość półek, głębokość, obecność szafki lub pojemników), zależnie od modelu. Jest to wyposażenie wielofunkcyjne. Najczęściej wybierane są modele z dwiema półkami. Innym rodzajem wózków są gastronomiczne transportowe. W przeciwieństwie do kelnerskich nie są zbudowane z półek, ale ze specjalnych prowadnic, w których można umieszczać tace lub pojemniki GN. Są one specjalnie zabezpieczone, dlatego nie dojdzie do ich wysunięcia się. Wybór wózków transportowych jest praktycznym rozwiązaniem, kiedy trzeba przenieść dużą ilość tac lub pojemników. Odpowiedni dobór wyposażenia sprawia, że można łatwo transportować większą ilość dań, talerzy, sztućców, czy ciężkie pojemniki. Rodzaj wózka, powinien być dostosowany do typu lokalu, a także potrzeb obsługi i klientów.
Przeczytaj również: Jak zdrowo i bezpiecznie smażyć pączki?
Jak dobrać wózek do lokalu gastronomicznego?
Nie każdy typ lokalu będzie mógł sobie pozwolić na wózek. Nie sprawdzi się on w małych barach, czy restauracjach. Należy pamiętać, że wózek zajmuje część miejsca, ale jednocześnie dzięki niemu można je zaoszczędzić. W niektórych przypadkach może być miejscem do zwrotu naczyń. Wózek, powinien być dostosowany do lokalu, dlatego o dobór warto pytać specjalistów, np. w Komat. W zdecydowanej większości restauracji sprawdzą się kelnerskie, które pozwolą na bezproblemowy i sprawny transport posiłków. W stołówkach istotną częścią wyposażenia będą wózki transportowe z prowadnicami na pojemniki. Decydując się na jakikolwiek wózek, należy przemyśleć, czy w danym lokalu potrzeba większej ilości półek, czy większej wysokości między nimi, albo niezbędna może być szafka na kółkach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana