Artykuł sponsorowany

Warzywa i owoce jako naturalne źródło witamin

Warzywa i owoce jako naturalne źródło witamin

Warzywa i owoce pełnią istotną funkcję w żywieniu człowieka. Owoce i warzywa w diecie pozwalają zapobiegać wielu chorobom, poprawiają nasz wygląd i samopoczucie. Dostarczają nam one nie tylko wielu cennych składników odżywczych i minerałów, ale przede wszystkim stanowią bogate źródło witamin. Jakie witaminy znajdziemy w warzywach i owocach? Odpowiadamy!

Warzywa i owoce jako niezbędny składnik codziennej diety

Jedzenie owoców i warzyw w odpowiednich ilościach (dzienna dieta powinna zawierać ich co najmniej 600-700 g), pomaga zapobiegać wielu chorobom. Dieta bogata w warzywa i owoce zapobiega udarowi, zawałowi serca, a także zachorowaniu na cukrzycę czy nowotwór. Świeże warzywa, pochodzące od sprawdzonych i pewnych dostawców warzyw, takich jak np. GOLDEN FRUITS, stanowią ponadto doskonałą broń w walce z nadwagą i otyłością. Warzywa i owoce nie zawierają cholesterolu, są za to cennym źródłem potasu, błonnika oraz kwasu foliowego. Stanowią one także cenne źródło witamin, które wspomagają i wspierają nasze zdrowie.

Jakie witaminy znaleźć możemy w warzywach i owocach?

Świeże warzywa i owoce to cenne źródło:

  • witaminy A, która wzmacnia odporność, skutecznie chroniąc organizm przed różnego rodzaju infekcjami. Witamina A odpowiedzialna jest również za zdrowie naszych oczu. Ale nie tylko! Dzięki niej włosy są lśniące, paznokcie mocne, a skóra zdrowa i nieskazitelna. Cennym źródłem witaminy A jest m. in.: mango, morela, marchew, papaja i śliwka;

  • witaminy C, wzmacniającej i uszczelniającej naczynia krwionośne, korzystnie wpływającej na gojenie się ran i skaleczeń, a także na stan zębów i dziąseł. Witamina C wzmacnia odporność, chroniąc organizm przed infekcjami, zaś w razie zachorowania stanowi cenną broń w walce z drobnoustrojami. Głównym źródłem witaminy C są pomarańcze, cytryny, kiwi, porzeczki i truskawki;

  • witamin z grupy B, które znajdziemy m. in. w bananach, awokado, mandarynkach, figach, jabłkach czy morelach;

  • witaminy E – cennym jej źródłem jest m. in. awokado, brzoskwinia, gujawa, nektarynka, papaja, jabłko, banan, porzeczka czy morela;

  • witaminy K, która wpływa na utrzymanie równowagi gospodarki wapniowej, wspierając formowanie tkanki kostnej, a także wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Witaminę K znajdziemy w awokado, truskawkach, daktylach i brzoskwiniach.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.