Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Warzywa i owoce jako naturalne źródło witamin
Warzywa i owoce pełnią istotną funkcję w żywieniu człowieka. Owoce i warzywa w diecie pozwalają zapobiegać wielu chorobom, poprawiają nasz wygląd i samopoczucie. Dostarczają nam one nie tylko wielu cennych składników odżywczych i minerałów, ale przede wszystkim stanowią bogate źródło witamin. Jakie witaminy znajdziemy w warzywach i owocach? Odpowiadamy!
Warzywa i owoce jako niezbędny składnik codziennej diety
Jedzenie owoców i warzyw w odpowiednich ilościach (dzienna dieta powinna zawierać ich co najmniej 600-700 g), pomaga zapobiegać wielu chorobom. Dieta bogata w warzywa i owoce zapobiega udarowi, zawałowi serca, a także zachorowaniu na cukrzycę czy nowotwór. Świeże warzywa, pochodzące od sprawdzonych i pewnych dostawców warzyw, takich jak np. GOLDEN FRUITS, stanowią ponadto doskonałą broń w walce z nadwagą i otyłością. Warzywa i owoce nie zawierają cholesterolu, są za to cennym źródłem potasu, błonnika oraz kwasu foliowego. Stanowią one także cenne źródło witamin, które wspomagają i wspierają nasze zdrowie.
Jakie witaminy znaleźć możemy w warzywach i owocach?
Świeże warzywa i owoce to cenne źródło:
witaminy A, która wzmacnia odporność, skutecznie chroniąc organizm przed różnego rodzaju infekcjami. Witamina A odpowiedzialna jest również za zdrowie naszych oczu. Ale nie tylko! Dzięki niej włosy są lśniące, paznokcie mocne, a skóra zdrowa i nieskazitelna. Cennym źródłem witaminy A jest m. in.: mango, morela, marchew, papaja i śliwka;
witaminy C, wzmacniającej i uszczelniającej naczynia krwionośne, korzystnie wpływającej na gojenie się ran i skaleczeń, a także na stan zębów i dziąseł. Witamina C wzmacnia odporność, chroniąc organizm przed infekcjami, zaś w razie zachorowania stanowi cenną broń w walce z drobnoustrojami. Głównym źródłem witaminy C są pomarańcze, cytryny, kiwi, porzeczki i truskawki;
witamin z grupy B, które znajdziemy m. in. w bananach, awokado, mandarynkach, figach, jabłkach czy morelach;
witaminy E – cennym jej źródłem jest m. in. awokado, brzoskwinia, gujawa, nektarynka, papaja, jabłko, banan, porzeczka czy morela;
witaminy K, która wpływa na utrzymanie równowagi gospodarki wapniowej, wspierając formowanie tkanki kostnej, a także wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Witaminę K znajdziemy w awokado, truskawkach, daktylach i brzoskwiniach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana