Artykuł sponsorowany

Skąd się bierze eko miał?

Skąd się bierze eko miał?

Eko miał to rodzaj popularnego i przez wielu chętnie wykorzystywanego miału węglowego. Odmiana ta wyróżnia się lepszymi parametrami spalania, m.in. wyższą kalorycznością, wyglądem - grubsza frakcja, a także znacznie niższą zawartością popiołu. Dzięki temu może być  używany jako zamiennik lub dodatek do eko groszku do kotłów z podajnikiem. Sprawdźmy zatem, w jaki sposób powstaje eko miał i czy warto go stosować ?

Jak powstaje eko miał?

Eko miał, podobnie jak miał tradycyjny to produkt uboczny, powstający w trakcie wydobycia i dalszej przeróbki węgla o większych frakcjach, np. orzecha, kostki, czy eko groszku. Najczęściej powstaje podczas procesu przesiewania węgla o grubszych frakcjach. Dlatego uznawany jest za pełnowartościowy gatunek węgla o uniwersalnym zastosowaniu. Jego uziarnienie zgodnie z nowelizacją ustawy o jakości paliw powinno zawierać się w przedziale od 3 - 31.5 mm, a nazwa handlowa to aktualnie miał plus. Parametry palne tego paliwa, pozwalają na wykorzystywanie go w kotłach zasypowych oraz tych wyposażonych w podajnik.

Eko miał (miał plus) w przeciwieństwie do zwykłego miału powinien charakteryzować się znacznie lepszą jakością, kalorycznością oraz niższą wilgotnością. Dlatego w przeciwieństwie do węgla importowanego, charakteryzuje się dużą czystością i jednolitą frakcją o ziarnach do 31,5 mm. Dzięki temu stanowi doskonałą alternatywę dla droższych gatunków węgla. Może też być ich doskonałym uzupełnieniem.

Jakie zalety ma stosowanie eko miału?

Eko miał nadaje się do większości kotłów ekologicznych zarówno z podajnikiem ślimakowym jak i tłokowym oraz do piecy typowo miałowych, spełniających wyższe normy ekologiczne emisji spalin. Nie nadaje się do kotłów i piecy z szerokimi rusztami, ze względu na swoje uziarnienie, które powodowałoby jego spadek prosto do popielnika zamiast spalanie na rusztach.

Jego największym atutem jest oczywiście cena. W porównaniu z innymi asortymentami węgla o grubszym uziarnieniu, eko miał (miał plus) jest tańszy nawet o 50%. Chociaż ustępuje im pod względem kaloryczności oraz zawartości siarki, popiołu i substancji smolistych, to niższy koszt zakupu w dużym stopniu niweluje te różnice.

Warto także zwrócić uwagę na funkcjonalność tego paliwa. Dobrej jakości eko miał (miał plus) bardzo szybko się rozpala i uzyskuje wysoką temperaturę grzewczą. Dodatkowo może być łączony z innymi gatunkami węgla, np. eko groszkiem. Taka mieszanka sprawdzi się doskonale zwłaszcza podczas bardzo mroźnych dni, pozwoli zaoszczędzić zużycie eko groszku i obniżyć koszty ogrzewania. Z kolei sam eko miał jest idealnym rozwiązaniem w okresach przejściowych, gdy nie ma konieczności utrzymywania wysokich temperatur w pomieszczeniach.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.