Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Skąd się bierze eko miał?
Eko miał to rodzaj popularnego i przez wielu chętnie wykorzystywanego miału węglowego. Odmiana ta wyróżnia się lepszymi parametrami spalania, m.in. wyższą kalorycznością, wyglądem - grubsza frakcja, a także znacznie niższą zawartością popiołu. Dzięki temu może być używany jako zamiennik lub dodatek do eko groszku do kotłów z podajnikiem. Sprawdźmy zatem, w jaki sposób powstaje eko miał i czy warto go stosować ?
Jak powstaje eko miał?
Eko miał, podobnie jak miał tradycyjny to produkt uboczny, powstający w trakcie wydobycia i dalszej przeróbki węgla o większych frakcjach, np. orzecha, kostki, czy eko groszku. Najczęściej powstaje podczas procesu przesiewania węgla o grubszych frakcjach. Dlatego uznawany jest za pełnowartościowy gatunek węgla o uniwersalnym zastosowaniu. Jego uziarnienie zgodnie z nowelizacją ustawy o jakości paliw powinno zawierać się w przedziale od 3 - 31.5 mm, a nazwa handlowa to aktualnie miał plus. Parametry palne tego paliwa, pozwalają na wykorzystywanie go w kotłach zasypowych oraz tych wyposażonych w podajnik.
Eko miał (miał plus) w przeciwieństwie do zwykłego miału powinien charakteryzować się znacznie lepszą jakością, kalorycznością oraz niższą wilgotnością. Dlatego w przeciwieństwie do węgla importowanego, charakteryzuje się dużą czystością i jednolitą frakcją o ziarnach do 31,5 mm. Dzięki temu stanowi doskonałą alternatywę dla droższych gatunków węgla. Może też być ich doskonałym uzupełnieniem.
Jakie zalety ma stosowanie eko miału?
Eko miał nadaje się do większości kotłów ekologicznych zarówno z podajnikiem ślimakowym jak i tłokowym oraz do piecy typowo miałowych, spełniających wyższe normy ekologiczne emisji spalin. Nie nadaje się do kotłów i piecy z szerokimi rusztami, ze względu na swoje uziarnienie, które powodowałoby jego spadek prosto do popielnika zamiast spalanie na rusztach.
Jego największym atutem jest oczywiście cena. W porównaniu z innymi asortymentami węgla o grubszym uziarnieniu, eko miał (miał plus) jest tańszy nawet o 50%. Chociaż ustępuje im pod względem kaloryczności oraz zawartości siarki, popiołu i substancji smolistych, to niższy koszt zakupu w dużym stopniu niweluje te różnice.
Warto także zwrócić uwagę na funkcjonalność tego paliwa. Dobrej jakości eko miał (miał plus) bardzo szybko się rozpala i uzyskuje wysoką temperaturę grzewczą. Dodatkowo może być łączony z innymi gatunkami węgla, np. eko groszkiem. Taka mieszanka sprawdzi się doskonale zwłaszcza podczas bardzo mroźnych dni, pozwoli zaoszczędzić zużycie eko groszku i obniżyć koszty ogrzewania. Z kolei sam eko miał jest idealnym rozwiązaniem w okresach przejściowych, gdy nie ma konieczności utrzymywania wysokich temperatur w pomieszczeniach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana