Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Sekrety najlepszego sosu do pizzy
Choć pizza pochodzi z Włoch, jest obecnie bardzo popularnym i lubianym daniem niemal na całym świecie. I chociaż jej wersji jest tyle, ile osób, które ją przyrządzają, prawdziwy sekret tego wyjątkowego dania tkwi w cieście, ale także unikalnym i dobrze przygotowanym sosie. Czego użyć i w jaki sposób połączyć składniki, aby powstał idealny sos i baza do przygotowania najlepszej pizzy?
Dlaczego sos do pizzy jest aż tak ważny?
Pizza jest daniem niezwykle charakterystycznym i smacznym, ale również bardzo prostym w swojej strukturze. Tym bardziej niezwykle istotne jest zwrócenie uwagi na jej poszczególne składniki. Jednym z nich jest sos. Jest to element, który nie tylko doskonale podkreśla poszczególne składniki tego dania, ale również świetnie łączy je w jedną spójną całość. Sos do pizzy można zastosować na dwa sposoby: polewając spód i układając na nim składniki przed włożeniem do pieca lub podając w naczyniu obok po zaserwowaniu gotowego dania. Wyjątkową pizzę tradycyjną przygotowywaną z najwyższej jakości składników serwuje Pizzeria Złoty Róg.
Przeczytaj również: Z jakiego kartonu produkuje się opakowania do pizzy?
Tradycyjny sos pomidorowy – jak go zrobić?
Najpopularniejszą wersją jest sos pomidorowy. Idealną bazą do niego jest passata pomidorowa lub własnoręcznie wykonany przecier ze świeżych pomidorów. Aby ciasto było chrupkie i nie nasiąkało wodą czy pozostałymi składnikami, należy dodać do passaty jedną łyżkę oliwy extra virgin.
Następnie tak przygotowaną bazę do sosu trzeba doprawić. W tym celu dobrze jest dodać jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz, cukier, ewentualnie kilka listków bardzo drobno pokrojonej bazylii i obowiązkowo jedną łyżeczkę suszonego oregano. Aby w efekcie powstała prawdziwie włoska pizza, suszone oregano warto zastąpić drobno posiekanymi listkami świeżych ziół tego gatunku.
Jakie jeszcze składniki warto dodać do sosu używanego do pizzy?
Wśród powszechnie stosowanych sosów do pizzy można wyróżnić także sos czosnkowy, który dla nikogo nie jest zaskoczeniem. Warto jednak wypróbować także takie kombinacje jak sos pomidorowy z dodatkiem słodkiej papryki czy delikatny sos śmietanowy. Pizze w stylu amerykańskim i serwowane z kilkoma rodzajami mięsa doskonale smakować będą natomiast w towarzystwie sosu a’la barbecue czy w ostrej wersji z dodatkiem papryczki chilli.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana