Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak przygotować wartościowe śniadanie z płatków orkiszowych?
Orkisz to prastara odmiana pszenicy, która była ceniona już wieki temu za swoje prozdrowotne właściwości. Zboże to jest prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, a także wielu innych witamin i cennych składników odżywczych. Z tego względu wszelkiego rodzaju dania z płatków orkiszowych stanowić mogą idealną propozycję zdrowego śniadania. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszamy do lektury.
Zapomniane zboże o wspaniałych właściwościach
Orkisz, oprócz wyżej wspomnianych witamin, zawiera także wiele cennych minerałów oraz więcej białka od pszenicy, jak również dużą ilość błonnika. To właśnie dzięki zawartości błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu, orkisz na długo zapewnia nam odczucie sytości i wysoki poziom energii. Z tego względu potrawy przygotowane z orkiszu, w tym zwłaszcza z płatków orkiszowych, stanowić mogą pyszne i odżywcze śniadanie i z powodzeniem zastąpić mogą np. tradycyjną owsiankę.
Propozycje potraw z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe w postaci odżywczych śniadań przygotować możemy na różne sposoby. Jedną z propozycji jest odpowiednik owsianki czyli tzw. orkiszanka. Podobnie jak w przypadku przygotowania owsianki, potrzebujemy gorące mleko ( krowie lub roślinne) oraz kilka łyżek płatków orkiszowych, jak również ulubione dodatki w postaci suszonych owoców i orzechów. Do gotującego mleka dodajemy wszystkie składniki i gotujemy ok. 3-5minut. Płatki orkiszowe są nieco twardsze od owsianych, dlatego koniecznie musimy je chwilę pogotować, w odróżnieniu od niektórych wariantów płatków owsianych, które wystarczy zalać wrzątkiem. Różnego rodzaju produkty z orkiszu, w tym płatki orkiszowe, możemy zakupić m.in. w sklepie internetowym z produktami orkiszowymi Diogra.
Inną propozycję stanowić mogą orkiszowe pankejki czyli placuszki z płatków orkiszowych. Do ich przygotowania potrzebne są nam: 1 szklanka płatków orkiszowych, 1 jajko, 150 ml mleka ( krowie lub roślinne) oraz 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Płatki orkiszowe wystarczy zmiksować, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Smażymy je tak samo jak placki z jabłkami i podajemy udekorowane sezonowymi owocami i polane np. syropem klonowym. Smacznego!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana