Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak przygotować podłoże pod uprawę pieczarek?
Pieczarki to grzyby mające wiele zastosowań kulinarnych, zarówno przy produkcji dań gotowych m.in. rozmaitych farszów, jak i wszelkiego rodzaju potraw od klasycznych sosów po zupy. Są chętnie także spożywane jako smaczna przekąska np. w postaci marynowanej. Ze względu na duże zapotrzebowanie, produkcja pieczarek wymaga stosowania rozwiązań, które pozwolą na uzyskiwanie wysokich zbiorów i ograniczenie pracochłonności poszczególnych zadań.
Dlaczego warto korzystać z gotowego podłoża?
Grzyby jadalne są ważnym produktem spożywczym, ponieważ niezwykle chętnie wykorzystuje się je do przyrządzania wielu potraw. Największą popularnością z uwagi na walory smakowe oraz stosunkowo łatwą i ciągłą dostępność cieszą się pieczarki. Wynika to również z bogactwa oferowanych składników odżywczych w tym szczególnie cennych mikroelementów i witamin. Ze względu na duże zapotrzebowanie i chęć przyspieszenia oraz usprawnienia procesów technologicznych producenci pieczarek w Polsce korzystają z oferowanego im przez wyspecjalizowane firmy ogrodnicze gotowego podłoża. Ułatwia to szybkie pozyskiwanie zbioru, a pozostałości mogą być zagospodarowane i z powodzeniem wykorzystane jako nawóz przy innych uprawach. Zaletą korzystania z gotowego podłoża jest również możliwość uzyskania optymalnej kontroli nad jakością całego procesu i wykluczenia ryzyka pojawienia się chorób, a także uzyskiwania wysokich oraz wyrównanych zbiorów we wszystkich rzutach.
W jaki sposób powstaje podłoże pod pieczarki?
Przygotowanie podłoża dla producentów pieczarek oferowanego przez firmę LOMANIA przebiega w czterech fazach. W pierwszej wyselekcjonowana i wstępnie rozdrobniona słoma jest łączona z pomiotem drobiowym, końskim obornikiem, a także gipsem. Po namoczeniu i napowietrzeniu ulega on przez 2 do 3 tygodni fermentacji. Po jej zakończeniu następuje faza druga, w której półprodukt jest pasteryzowany w wysokiej temperaturze w celu pozbycia się niepożądanych mikroorganizmów. Po schłodzeniu na podłożu wysiewa się grzybnię, która w fazie trzeciej podlega inkubacji w ściśle kontrolowanych warunkach. Kolejnym etapem jest przygotowanie gotowych kostek podłoża, które są foliowane, a następnie wysyłane do pieczarkarni. Ostatnim akordem jest pokrycie podłoża torfem i faza czwarta, czyli wzrost grzybni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana