Artykuł sponsorowany

Jak przygotować podłoże pod uprawę pieczarek?

Jak przygotować podłoże pod uprawę pieczarek?

Pieczarki to grzyby mające wiele zastosowań kulinarnych, zarówno przy produkcji dań gotowych m.in. rozmaitych farszów, jak i wszelkiego rodzaju potraw od klasycznych sosów po zupy. Są chętnie także spożywane jako smaczna przekąska np. w postaci marynowanej. Ze względu na duże zapotrzebowanie, produkcja pieczarek wymaga stosowania rozwiązań, które pozwolą na uzyskiwanie wysokich zbiorów i ograniczenie pracochłonności poszczególnych zadań.

Dlaczego warto korzystać z gotowego podłoża?

Grzyby jadalne są ważnym produktem spożywczym, ponieważ niezwykle chętnie wykorzystuje się je do przyrządzania wielu potraw. Największą popularnością z uwagi na walory smakowe oraz stosunkowo łatwą i ciągłą dostępność cieszą się pieczarki. Wynika to również z bogactwa oferowanych składników odżywczych w tym szczególnie cennych mikroelementów i witamin. Ze względu na duże zapotrzebowanie i chęć przyspieszenia oraz usprawnienia procesów technologicznych producenci pieczarek w Polsce korzystają z oferowanego im przez wyspecjalizowane firmy ogrodnicze gotowego podłoża. Ułatwia to szybkie pozyskiwanie zbioru, a pozostałości mogą być zagospodarowane i z powodzeniem wykorzystane jako nawóz przy innych uprawach. Zaletą korzystania z gotowego podłoża jest również możliwość uzyskania optymalnej kontroli nad jakością całego procesu i wykluczenia ryzyka pojawienia się chorób, a także uzyskiwania wysokich oraz wyrównanych zbiorów we wszystkich rzutach.

W jaki sposób powstaje podłoże pod pieczarki?

Przygotowanie podłoża dla producentów pieczarek oferowanego przez firmę LOMANIA przebiega w czterech fazach. W pierwszej wyselekcjonowana i wstępnie rozdrobniona słoma jest łączona z pomiotem drobiowym, końskim obornikiem, a także gipsem. Po namoczeniu i napowietrzeniu ulega on przez 2 do 3 tygodni fermentacji. Po jej zakończeniu następuje faza druga, w której półprodukt jest pasteryzowany w wysokiej temperaturze w celu pozbycia się niepożądanych mikroorganizmów. Po schłodzeniu na podłożu wysiewa się grzybnię, która w fazie trzeciej podlega inkubacji w ściśle kontrolowanych warunkach. Kolejnym etapem jest przygotowanie gotowych kostek podłoża, które są foliowane, a następnie wysyłane do pieczarkarni. Ostatnim akordem jest pokrycie podłoża torfem i faza czwarta, czyli wzrost grzybni.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.