Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Hiszpańskie chipsy ziemniaczane idealne na przekąskę
Hiszpańskie wyroby i przekąski znane są na całym świecie. Nic dziwnego, niezwykle aromatyczna, barwna i pełna smaku kuchnia hiszpańska potrafi zachwycić każdego. Co ciekawe, oprócz wyśmienitych oliwek, aromatycznych wędlin i serów, bogatej w składniki odżywcze oliwy z oliwek, z tego kraju eksportowane są również przekąski. Oprócz słodkiego turronu migdałów prażonych w papryce czy ciastek pistacjowych, na szczególną uwagę zasługują hiszpańskie chipsy. Czym zdobyły przewagę nad innymi dostawcami? Jak są wytwarzane? Jakie smaki hiszpańskich chipsów można spróbować? I gdzie kupić hiszpańskie chipsy?
Naturalne chipsy hiszpańskie
Każdy, kto dba o swoją dietę, ale nie chce rezygnować z ulubionych słonych przekąsek, może zainteresować się chipsami hiszpańskimi. To naturalny wyrób, którego proces przygotowania opiera się o procedury zapewniające mu najwyższą jakość. Zacznijmy od ziemniaków. Hiszpania zapewnia idealne warunki pod uprawę tego rodzaju bulw. Chipsy powstają z odmian o odpowiedniej miękkości, dzięki czemu etap ich krojenia przebiega sprawnie, a każdy plaster może uzyskać właściwą cienkość. Starannie wyselekcjonowane ziemniaki to przede wszystkim gwarancja tego, że po usmażeniu chipsy będą chrupiące, a ich smak wyborny. Chipsy są w pełni bezglutenowe, nie zawierają GMO, ani konserwantów.
Smażenie na oleju słonecznikowym
Na smak i strukturę wpływa także sposób smażenia. Można tutaj zapomnieć o wielkich maszynach przystosowanych do przygotowywania chipsów w ilościach hurtowych. Chipsy smażone są na patelniach, partia po partii. Mają odpowiednio dużo czasu, by się zarumienić. Potem są przekładane, a na patelni ląduje kolejna porcja. Smażenie odbywa się na oleju słonecznikowym 100%. To najbogatsze źródło witaminy E, omega-6, a także witaminy A, witamin z grupy B, a także witaminy D. Tłuszcze pochodzenia roślinnego obniżają poziom cholesterolu we krwi obwodowej i zmniejszają ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Chipsy przyprawiane solą, ziołami i nie tylko
Hiszpańskie chipsy są warte spróbowania nie tylko ze względu na ich jakość wynikający ze sposobu przygotowania, ale również z uwagi na nieco egzotyczne, jak na znane w Polsce, smaki. Jeśli znudziły Ci się dobrze znane chipsy solone, paprykowe czy o smaku zielonej cebulki, propozycje hiszpańskie powinny Ci się spodobać. Jak wyjaśnia sklep hiszpański Corrida, Hiszpania to kraj, który szczególną uwagę zwracana przyprawy. Ich świeżość i intensywność to podstawa w przygotowywaniu każdego wyrobu, dania i przekąski. Nie inaczej jest z chipsami. Dzięki temu wśród hiszpańskich propozycji znajdują się następujące smaki:
chipsy ziemniaczane o smaku cytryny i czarnego pieprzu – lekko pikantne i orzeźwiające,
chipsy ziemniaczane o smaku pikli – zaskakująca opcja dla miłośników nietypowych smaków,
chipsy ziemniaczane z chorizo – pikantne i intensywne w smaku,
chipsy ziemniaczane z czarną truflą – smak, którego z pewnością nigdy nie zapomnisz.
Czy jest jakaś alternatywa dla hiszpańskich chipsów?
Oczywiście, że tak! Jeśli masz ochotę spróbować więcej hiszpańskich słonych przekąsek, to robiąc zamówienie, warto skusić się jeszcze na prażone migdały. To świetna przekąska dostarczająca wielu cennych składników odżywczych, bogata w dobrej jakości tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Migdały prażone są na dwa sposoby – bez skórki i ze skórką. Oba rodzaje są warte spróbowania! Dostępne również w przyprawach, takich jak zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, cząber, bazylia, majeranek) czy czerwona papryka. Oprócz tego, że to znakomita przekąska, migdały prażone są świetnym dodatkiem do sałatek i wielu innych dań.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana