Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Domowe wędliny polecane na bożonarodzeniowy stół

Najlepszą częścią Bożego Narodzenia — tak, nawet lepszą niż prezenty — jest zasiadanie do kolacji z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować, rozważ jedną z 12 opcji dania głównego, które celebrują tę wyjątkową okazję. Wędliny i mięso możesz podawać zarówno w pierwszy, jak i drugi dzień świąt. Jeśli chcesz, aby Twoi goście byli zachwyceni ich smakiem, wybieraj tylko te od sprawdzonych producentów.
Wędliny na świąteczny stół
Kolacja wigilijna jest jednym z najważniejszych posiłków świątecznych. To od niej rozpoczyna się celebrację Bożego Narodzenia. W większości regionów Polski oraz według tradycji katolickiej powinna być ona postna. W wielu domach dania mięsne i wędliny są podawane dopiero w pierwszy dzień świąt. Wśród najczęściej serwowanych i polecanych dań w Polsce znalazły się:
grube,
wędzone,
surowe.
Można je podawać zarówno jako samodzielną przekąskę lub dodatek do wielu dań, na przykład sałatek czy koreczków. Polacy lubią także mięso drobiowe, wołowe i wieprzowe. Poza potrawami z mięsa, na stołach goszczą także ryby, sery i pierogi, które goście wprost uwielbiają.
Mięsa na zimno i na ciepło
Na bożonarodzeniowym stole nie powinno zabraknąć także dań mięsnych. Można je przygotować samodzielnie lub zamówić. Nic jednak nie smakuje tak, jak domowa, świeżo upieczony pieczeń czy schab. Wysokiej jakości mięsa, przebadane weterynaryjnie można zakupić u dostawcy Herold ze Zblewa. Tego rodzaju potrawy można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do ziemniaków i surówek. Dobrze przyprawione i wypieczone zachwycą podniebienie niejednego gościa. Świąteczne pieczenie zazwyczaj przygotowuje się z wieprzowiny – schabu, szynki, łopatki czy polędwicy. Jest to mięso chude, które nie tylko nie wymaga zaawansowanej obróbki, ale także zdrowe i smaczne. Polacy lubią także wołowinę, jagnięcinę i cielęcinę. Poza nimi na świątecznych stołach goszczą mięsa drobiowe – kurczak oraz indyk. Pieczone dania tego rodzaju są soczyste i pełne smaku. Ich aromat przyciągnie niejednego niespodziewanego gościa. Aby jednak smakowały i wyglądały dobrze, a przede wszystkim były zdrowe i doskonałe do spożycia przez każdego, należy kupować je u renomowanych producentów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana