Artykuł sponsorowany

Domowe wędliny polecane na bożonarodzeniowy stół

Domowe wędliny polecane na bożonarodzeniowy stół

Najlepszą częścią Bożego Narodzenia — tak, nawet lepszą niż prezenty — jest zasiadanie do kolacji z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować, rozważ jedną z 12 opcji dania głównego, które celebrują tę wyjątkową okazję. Wędliny i mięso możesz podawać zarówno w pierwszy, jak i drugi dzień świąt. Jeśli chcesz, aby Twoi goście byli zachwyceni ich smakiem, wybieraj tylko te od sprawdzonych producentów.

Wędliny na świąteczny stół

Kolacja wigilijna jest jednym z najważniejszych posiłków świątecznych. To od niej rozpoczyna się celebrację Bożego Narodzenia. W większości regionów Polski oraz według tradycji katolickiej powinna być ona postna. W wielu domach dania mięsne i wędliny są podawane dopiero w pierwszy dzień świąt. Wśród najczęściej serwowanych i polecanych dań w Polsce znalazły się:

Można je podawać zarówno jako samodzielną przekąskę lub dodatek do wielu dań, na przykład sałatek czy koreczków. Polacy lubią także mięso drobiowe, wołowe i wieprzowe. Poza potrawami z mięsa, na stołach goszczą także ryby, sery i pierogi, które goście wprost uwielbiają.

Mięsa na zimno i na ciepło

Na bożonarodzeniowym stole nie powinno zabraknąć także dań mięsnych. Można je przygotować samodzielnie lub zamówić. Nic jednak nie smakuje tak, jak domowa, świeżo upieczony pieczeń czy schab. Wysokiej jakości mięsa, przebadane weterynaryjnie można zakupić u dostawcy Herold ze Zblewa. Tego rodzaju potrawy można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do ziemniaków i surówek. Dobrze przyprawione i wypieczone zachwycą podniebienie niejednego gościa. Świąteczne pieczenie zazwyczaj przygotowuje się z wieprzowiny – schabu, szynki, łopatki czy polędwicy. Jest to mięso chude, które nie tylko nie wymaga zaawansowanej obróbki, ale także zdrowe i smaczne. Polacy lubią także wołowinę, jagnięcinę i cielęcinę. Poza nimi na świątecznych stołach goszczą mięsa drobiowe – kurczak oraz indyk. Pieczone dania tego rodzaju są soczyste i pełne smaku. Ich aromat przyciągnie niejednego niespodziewanego gościa. Aby jednak smakowały i wyglądały dobrze, a przede wszystkim były zdrowe i doskonałe do spożycia przez każdego, należy kupować je u renomowanych producentów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.