Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Do czego wykorzystywany jest miód sztuczny?

Miód kojarzy nam się przede wszystkim z aromatycznym, w pełni naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły w pasiece. Jednak, oprócz naturalnego miodu, istnieje jeszcze jego syntetyczny odpowiednik w postaci miodu sztucznego. Czym miód sztuczny różni się od miodu naturalnego? Gdzie miód sztuczny znajduje swoje zastosowanie? Odpowiedź w artykule.
Czym różni się miód sztuczny od naturalnego?
Miód sztuczny to produkt bardzo podobny do tego, powstającego w pasiekach. Jakie są główne cechy charakterystyczne miodu sztucznego?
nie ulega krystalizacji – w odróżnieniu od miodu naturalnego, który w kilka tygodni może zmienić swoją konsystencję z płynnej na stałą, miód sztuczny nie krystalizuje się;
ma jaśniejszy kolor – miód sztuczny ma nieco jaśniejszy kolor, niż miód naturalny;
szybko rozpuszcza się w wodzie – miód sztuczny znacznie szybciej rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu jego obróbka jest szybsza i łatwiejsza niż ma to miejsce w przypadku miodu naturalnego;
jest znacznie tańszy, niż miód naturalny – znacznie niższa cena miodu sztucznego sprawia, że idealnie nadaje się on do wykorzystania na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Niska cena miodu sztucznego pozwala skutecznie obniżyć koszty produkcji.
Zastosowanie miodu sztucznego
Producenci półproduktów cukierniczych i piekarniczych, tacy jak np. HOLGER FOOD, oferują wysokiej jakości miód sztuczny, który niemal do złudzenia przypomina wyrób naturalny. Sztuczny miód, dzięki temu, że nie ulega krystalizacji i zachowuje płynną formę, może być z powodzeniem używany w branży spożywczej. Stosując go, mamy pewność, że gotowy produkt cukierniczy nie zmieni pożądanej konsystencji i nie straci swojej wilgotności. Z kolei szybsza rozpuszczalność miodu sztucznego w wodzie sprawia, że jego obróbka jest znacznie sprawniejsza, zaś proces technologiczny związany z produkcją wyrobów cukierniczych – widocznie skrócony i wygodniejszy.
Właściwości miodu sztucznego, takie choćby jak łatwa rozpuszczalność w wodzie, jasny kolor czy przystępna, płynna forma, pozwalają na jego szerokie zastosowanie w branży cukierniczej i piekarniczej. Miód sztuczny wykorzystuje się między innymi do wypieku pierników, miodowników, herbatników, ciasteczek korzennych. Używa się go ponadto także do produkcji nugatów, do podsmażania orzechów, migdałów czy ziarenek sezamu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana