Artykuł sponsorowany

Czym różnią się lody włoskie od amerykańskich?

Czym różnią się lody włoskie od amerykańskich?

Lody włoskie i amerykańskie są uwielbiane przez Polaków. Desery te znajdziemy praktycznie w każdej części polski, od morza aż po góry. Choć na pierwszy rzut oka różnice mogą wydawać się nieistotne, to jednak zarówno smak, konsystencja, jak i sposób produkcji tych dwóch rodzajów lodów mają swoje unikalne cechy. Czym dokładnie różnią się lody włoskie od amerykańskich? Jak są produkowane?

Lody włoskie - delikatność i lekkość

Lody włoskie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich główną cechą jest delikatna i aksamitna konsystencja oraz intensywny smak. W przeciwieństwie do lodów amerykańskich włoskie zawierają mniej tłuszczu – zazwyczaj około 4–8%, co wynika z mniejszej ilości śmietanki i większego udziału mleka. Ponadto desery te są produkowane z mniejszą ilością powietrza, dzięki czemu są bardziej gęste i kremowe. Warto również wspomnieć o temperaturze podawania lodów włoskich – są one serwowane nieco cieplej niż ich amerykańskie odpowiedniki, co sprawia, że smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Do najpopularniejszych smaków należy śmietanka, czekolada i truskawka, chociaż w wielu lodziarniach znajdziemy lody włoskie także o innych smakach.

Przeczytaj również: Charakterystyka tkanin skosowanych

Czym charakteryzują się lody amerykańskie?

Lody amerykańskie są nieco innym deserem niż włoskie świderki. Przede wszystkim, zawierają one więcej tłuszczu – zwykle od 10 do nawet 20%. Wynika to z większego udziału śmietanki w recepturze oraz częstego dodawania żółtek jaj. Amerykańskie lody są bardziej zbite i twarde. W rezultacie mają one nieco mniej intensywny smak niż lody włoskie. Wśród najpopularniejszych smaków można również wymienić czekoladę, śmietankę i truskawkę. Co więcej, można je maczać w czekoladzie czy różnych posypkach.

Przeczytaj również: Czym charakteryzują się kalmary indyjskie?

Maszyny do produkcji lodów włoskich a amerykańskich

Kolejnym aspektem różniącym te dwa rodzaje lodów jest sposób ich produkcji. Chociaż oba rodzaje świderków powstają w podobnych maszynach, nie są one takie same. Lody włoskie są robione przy pomocy urządzeń oferowanych m.in. przez producenta maszyn do lodów AP Polska, które ubijają je powoli i delikatnie, wprowadzając niewielką ilość powietrza. Dzięki temu mają aksamitną konsystencję. Z kolei maszyny do lodów amerykańskich ubijają składniki szybciej i to właśnie temu zawdzięczamy ich konsystencję i smak. Jak więc widać lody włoskie i amerykańskie różnią się zarówno składem, jak i techniką produkcji.

Przeczytaj również: Charakterystyka i zastosowanie form ciśnieniowych

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.