Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym różnią się lody włoskie od amerykańskich?
Lody włoskie i amerykańskie są uwielbiane przez Polaków. Desery te znajdziemy praktycznie w każdej części polski, od morza aż po góry. Choć na pierwszy rzut oka różnice mogą wydawać się nieistotne, to jednak zarówno smak, konsystencja, jak i sposób produkcji tych dwóch rodzajów lodów mają swoje unikalne cechy. Czym dokładnie różnią się lody włoskie od amerykańskich? Jak są produkowane?
Lody włoskie - delikatność i lekkość
Lody włoskie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich główną cechą jest delikatna i aksamitna konsystencja oraz intensywny smak. W przeciwieństwie do lodów amerykańskich włoskie zawierają mniej tłuszczu – zazwyczaj około 4–8%, co wynika z mniejszej ilości śmietanki i większego udziału mleka. Ponadto desery te są produkowane z mniejszą ilością powietrza, dzięki czemu są bardziej gęste i kremowe. Warto również wspomnieć o temperaturze podawania lodów włoskich – są one serwowane nieco cieplej niż ich amerykańskie odpowiedniki, co sprawia, że smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Do najpopularniejszych smaków należy śmietanka, czekolada i truskawka, chociaż w wielu lodziarniach znajdziemy lody włoskie także o innych smakach.
Przeczytaj również: Jakie są rodzaje lakierów samochodowych?
Czym charakteryzują się lody amerykańskie?
Lody amerykańskie są nieco innym deserem niż włoskie świderki. Przede wszystkim, zawierają one więcej tłuszczu – zwykle od 10 do nawet 20%. Wynika to z większego udziału śmietanki w recepturze oraz częstego dodawania żółtek jaj. Amerykańskie lody są bardziej zbite i twarde. W rezultacie mają one nieco mniej intensywny smak niż lody włoskie. Wśród najpopularniejszych smaków można również wymienić czekoladę, śmietankę i truskawkę. Co więcej, można je maczać w czekoladzie czy różnych posypkach.
Przeczytaj również: Czy szklane bombki to dobry pomysł na upominek?
Maszyny do produkcji lodów włoskich a amerykańskich
Kolejnym aspektem różniącym te dwa rodzaje lodów jest sposób ich produkcji. Chociaż oba rodzaje świderków powstają w podobnych maszynach, nie są one takie same. Lody włoskie są robione przy pomocy urządzeń oferowanych m.in. przez producenta maszyn do lodów AP Polska, które ubijają je powoli i delikatnie, wprowadzając niewielką ilość powietrza. Dzięki temu mają aksamitną konsystencję. Z kolei maszyny do lodów amerykańskich ubijają składniki szybciej i to właśnie temu zawdzięczamy ich konsystencję i smak. Jak więc widać lody włoskie i amerykańskie różnią się zarówno składem, jak i techniką produkcji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana