Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy papierowe opakowania na żywność są wytrzymałe?

Większość wyrobów przygotowanych do sprzedaży trzeba umieścić w odpowiednim opakowaniu, które zabezpieczy je przed wpływem czynników zewnętrznych, ułatwi odmierzenie właściwej ilości produktu, a także umożliwi jego przetransportowanie oraz przekazanie nabywcy ważnych informacji. Jako surowiec do ich produkcji wykorzystuje się różne materiały, w tym papier. Jest on na tyle uniwersalnym, że bywa używany w przypadku żywności.
Co wyróżnia opakowania papierowe?
Opakowania papierowe powstają zwykle z dość cienkich, lecz wytrzymałych arkuszy wytwarzanych z mieszanki sprasowanych włókien celulozowych, które są złączone wypełniaczem naturalnym lub syntetycznym. Mogą one mieć postać klasycznego papieru mającego gramaturę do 160 g/m2, a przy wyższych wymaganiach co do wytrzymałości na rozerwanie lub przecięcie także kartonów (160–315 g/m2) albo najwytrzymalszych tektur (powyżej 315 g/m2), w tym niezwykle popularnych tektur falistych. Bardzo często w sytuacji, gdy opakowanie ma zabezpieczać przed oddziaływaniem cieczy – zamoczeniem lub przesiąkaniem – korzysta się z papierów powlekanych, które są pokryte cienką warstwą tworzywa sztucznego w postaci natrysku lub folii o niewielkiej grubości. W przypadku produktów, które mają być przeznaczone do kontaktu z żywnością, bywa to np. silikon. Takie rozwiązanie często stosuje się m.in. gdy chodzi o popularne opakowania jednorazowe. W zachodniopomorskim opakowania papierowe różnego typu od toreb przez pojemniki i kartony czy tace lub talerze oferuje hurtownia Elte. Poza wysoką wytrzymałością i niską masą zaletą opakowań papierowych jest też możliwość poddania ich recyklingowi.
Przeczytaj również: W jakich sytuacjach warto zaopatrzyć się w plastikowe naczynia jednorazowe?
Co warto wiedzieć o właściwościach opakowań papierowych do żywności?
Opakowania papierowe do żywności muszą być wytwarzane w taki sposób, by pozwalały na zachowanie właściwości danego wyrobu – np. kształtu czy temperatury, ale też nie pozwalały na przenikanie do niego zanieczyszczeń. W grę wchodzi tu także oddziaływanie substancji zmieniających charakterystykę konkretnego produktu, a zwłaszcza środki szkodliwe dla zdrowia. Gwarancją, że wyrób nadaje się do takich zastosowań, jest adnotacja „Do kontaktu z żywnością” lub specjalny symbol. Hurtownia Elte oferuje szeroki wybór papierowych opakowań do żywności, w tym przeznaczonych dla gastronomii.
Przeczytaj również: Jakie są zalety stosowania papierowych worków w różnych branżach?
Przeczytaj również: Gdzie sprawdzą się opakowania jednorazowe?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana