Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy panele podłogowe nadają się do kuchni?

Spis treści
- Czy warto wybrać drewniane panele podłogowe do kuchni?
- Zalety i wady laminowanych paneli podłogowych
- Czy panele podłogowe rzeczywiście pasują do kuchni?
Wybór podłogi do kuchni to bardzo ważne zadanie. Wymaga się od niej dużej odporności na zabrudzenia i wilgoć. Niegdyś najpopularniejszym rozwiązaniem były płytki ceramiczne. Teraz coraz więcej domowników decyduje się na panele podłogowe – drewniane lub laminowane. Czym charakteryzuje się każdy rodzaj?
Czy warto wybrać drewniane panele podłogowe do kuchni?
Drewniane panele podłogowe prezentują się bardzo naturalnie i estetyczne. Wysokojakościowe rodzaje wykonane zostały ze szlachetnych gatunków drewna o dużej grubości, co wpływa na trwałość podłogi. Dzięki obecności kilku warstw nie odkształcają się pod wpływem temperatury, podwyższonej wilgoci.
Przeczytaj również: Panele podłogowe polecane do pomieszczeń biurowych
Największą wadą drewnianych paneli podłogowych jest brak lakierowania na połączeniach desek – owe miejsca są bardzo narażone na wilgoć. Jeśli regularnie będą dostawać się tam duże ilości wody, krawędzie mogą zacząć się wypaczać.
Zalety i wady laminowanych paneli podłogowych
Laminowane panele podłogowe – jak nazwa wskazuje - zostały zabezpieczone specjalnym laminatem: odpornym na plamy, promieniowanie UV, uszkodzenia mechaniczne. Niektóre z takich paneli są dodatkowo przystosowane do ogrzewania podłogowego. Domownicy chwalą je za elastyczność – dzięki układaniu bez użycia kleju, taką podłogę można zdemontować i zabrać np. przy przeprowadzce.
Najważniejszą wadą paneli laminowanych są niskie walory akustyczne – gdy chodzimy po nich, najczęściej słyszymy nieprzyjemny i głuchy stukot. Ten mankament da się jednak naprawić: wystarczy podczas montażu nałożyć specjalną warstwę izolacyjną lub zakupić droższe rodzaje ze specjalnym systemem tłumiącym odgłos kroków. Laminowane panele podłogowe bywają są też mniej eleganckie niż drewniane.
Firma Sawo-met z Warszawy daje możliwość nabycia laminowanych paneli podłogowych, imitujących drewno. Ich ceny są znacznie niższe aniżeli koszty za tradycyjny parkiet. Dostępne panele podłogowe mogą mieć jaśniejszy lub ciemniejszy koloryt.
Czy panele podłogowe rzeczywiście pasują do kuchni?
Podsumowując, panele podłogowe (czy to drewniane, czy to laminowane) mają swoje zalety, determinujące ich wybór do kuchni. Niezależnie od wyboru charakteryzują się dużą odpornością na ścieranie, trwałością, niepowtarzalnym wyglądem, łatwością do utrzymania w czystości i montażu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana