Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy kawa jest zdrowa? Sprawdzamy!

Spis treści
Kawa to ulubiony gorący napój wielu osób. Mała czarna towarzyszy nam każdego ranka. Na rynku można spotkać jej różne rodzaje i smaki. Różnią się od siebie sposobami palenia i parzenia. Zaliczasz się do jej miłośników? Sprawdź, jakie ma właściwości. Dowiedz się, czy jej picie jest zdrowe. Komu kofeina może zaszkodzić? Odpowiadamy w naszym artykule.
Jakie są wartości odżywcze kawy?
W sklepach z kawą znajdziesz różne jej rodzaje. Należy do najpopularniejszych używek. Ciekawostka: Na świecie w ciągu roku wypija się 400 miliardów filiżanek. Wszystko dzięki kofeinie. Przyczynia się ona do pobudzania układu nerwowego. Dzięki temu poprawie ulega wydolność i koncentracja. Stymuluje się także energię i poprawia nastrój.
Przeczytaj również: Smakowanie kawy: jak rozpoznać nuty smakowe w różnych rodzajach ziaren?
Polifenole natomiast mają właściwości antyoksydacyjne. Znajdują się w nich kwasy kawowy, ferulowy czy chlorogenowy. Należy jednak uważać – im bardziej są wypalone ziarna, tym traci na związkach. Składają się na nie:
Przeczytaj również: Jakiej wody używać, aby kawa była smaczna?
-
pirazyny,
-
furany,
-
związki siarkowe,
-
pirole.
Nie można także zapomnieć o zawarciu nieznacznych ilości wapnia, magnezu, sodu czy potasu.
Wszystko o kofeinie
Do najbardziej znanych kawy rozpuszczalnej czy ziarnistej składników zalicza się kofeina. Stosuje się ją w preparatach:
-
pobudzających,
-
przeciwbólowych,
-
przeciwastmatycznych.
Warto wiedzieć, że dawka kofeiny w tym przypadku wynosi 200 miligramów. Kawę należy przy tym dawkować. Dzienna dawka dla dorosłego to mniej niż 300 miligramów na dobę. W innym przypadku może dojść do zatrucia kofeinowego.
Przeczytaj również: Bezpłatna kawa i herbata – małe przyjemności, które oferujemy naszym gościom!
W czym może pomóc picie kawy?
Picie kawy ziarnistej lub rozpuszczalnej ma pozytywny wpływ na organizm, jeśli zachowany jest umiar. Dlatego pij co najwyżej 3-4 filiżanki dziennie. Przyczynisz się w ten sposób do prawidłowego działania:
-
serca i układu krążenia – odpowiada za zmniejszenie ryzyka rozwoju zawału serca czy udaru mózgu,
-
wątroby – systematyczne picie zmniejsza ryzyko rozwoju marskości wątroby.
Poza tym chroni przed chorobami Alzheimera i Parkinsona – w skład kawy wchodzą substancje (kofeina, teobromina i teofilina), które odpowiadają za ochronę przed rozwojem tych chorób. W dodatku możliwe jest zapobieganie rozwojowi cukrzycy. Kofeina odpowiada za zmianę insulinowrażliwości tkanek. W ten sposób metabolizm przyspiesza. Szybciej są rozkładane tłuszcze. W ten sposób można szybciej się odchudzać. Znajduje zastosowanie w różnych preparatach.
Czy kawa szkodzi?
Podstawą jest picie kawy z umiarem. Wówczas jest bezpieczna dla zdrowia. Dopuszczalna dawka to około 3 filiżanek, a więc około 300 miligramów kofeiny. Jej nadmiar może powodować zwiększony niepokój, zdenerwowanie czy lęk. Co więcej, może prowadzić do fizycznego uzależnienia.
Nie jest zalecane jej picie w przypadku chorób gastroenerologicznych. Kofeina zmniejsza napięcie zwieracza dolnego przełyku. Powoduje to powstanie choroby refluksowej. Zwiększa się poza tym wytwarzanie kwasu solnego. Jeśli masz problemy ze snem, nie pij jej przed nim, gdyż ma ona właściwości pobudzające. Natomiast kobiety w ciąży nie mogą spożywać więcej niż 1 lub 2 filiżanki w ciągu dnia. Kawa po turecku jest niewskazana w przypadku wysokiego cholesterolu i odchudzania się. Dlaczego? Ponieważ wydziela tłuszcze. Niepolecane jest poza tym picie jej na czczo czy popijanie nią leków – osłabia ich działanie.
Masz problemy z układem pokarmowym? Cierpisz na ból brzucha po wypiciu kawy? Lepiej zmień sposób jej parzenia. W przypadku parzonej po turecku, a więc zalania wrzątkiem ziaren, które są zmielone, możliwe jest zaszkodzenie żołądkowi. Lepiej wybierz ekspres ciśnieniowy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana