Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
5 zalet zastosowania folii spożywczej jako opakowania produktów spożywczych
Korzystanie z dobrej jakości folii spożywczej zapewnia dłuższą trwałość przechowywanego jedzenia oraz chroni przed osiadaniem różnych zanieczyszczeń. Na tym jednak nie kończą się jej zalety. W tym artykule znajdziesz pięć najważniejszych powodów, dlaczego warto korzystać właśnie z tego materiału opakowaniowego.
Zatrzymuje powietrze i wilgoć
Folia spożywcza umożliwia stworzenie wokół zapakowanych produktów szczelnej bariery, która zatrzyma wilgoć, powietrze oraz różnego typu zanieczyszczenia, np. kurz. Dzięki temu żywność dłużej pozostaje świeża. Z tego względu ten materiał opakowaniowy jest bardzo często wykorzystywany do pakowania owoców, warzyw mięsa, wędlin, pieczywa i wyrobów cukierniczych.
Przeczytaj również: Czym charakteryzuje się folia spożywcza?
Łatwy dostęp do zawartości
Materiał, z którego wykonuje się folię, jest przezroczysty. Jak podkreślają fachowcy z firmy Vipak, ma to duże znaczenie, gdyż znacząco ułatwia identyfikację zawartości opakowania bez konieczności jego otwierania. Jest to szczególnie przydatne, gdy przechowujemy wiele różnych produktów spożywczych, które wyglądają podobnie i trudno je szybko odróżnić na podstawie etykiet.
Lekka i wytrzymała folia
Folia jest wyraźnie lżejsza niż inne popularne materiały opakowaniowe, takie jak pudełka kartonowe lub plastikowe pojemniki, dzięki czemu może się przyczynić do obniżenia kosztów związanych z transportem i przechowywaniem. Mimo że jej grubość to zazwyczaj zaledwie 10 mikronów, charakteryzuje się ona również dużą wytrzymałością, odpornością na rozdarcia i elastycznością.
To się opłaca
Nie bez znaczenia jest również fakt, że folia spożywcza jest znacznie tańsza niż zdecydowana większość innych rodzajów materiałów opakowaniowych. Jest to zatem świetny wybór dla firm, które chcą zaoszczędzić na kosztach pakowania, a jednocześnie zapewnić odpowiednią ochronę sprzedawanej żywności. Jeśli chcemy dodatkowo zaoszczędzić, możemy kupować folię w ilościach hurtowych, co dodatkowo obniży cenę zakupu.
Bezpieczna dla żywności
Wiele osób może zastanawiać się, czy folia spożywcza jest w pełni bezpieczna dla żywności. Nie ma jednak powodów do obaw, gdyż nad jej jakością czuwają odpowiednie instytucje. Opakowania przeznaczone do przechowywania produktów spożywczych muszą bowiem posiadać atest PZH oraz spełniać wszystkie wymogi nakładane przez UE.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana